Home

Kittens

Å være forvert for en (N)Solstorms-katt?

 

Vi ønsker fórverter både til hanner og eventuelt til hunner. Hvis du er interessert i å være fórvert for en hunnkatt er det viktig at du bor i nærheten av meg, men hvis du kunne tenke deg en hannkatt kan du bo litt lengre unna uten at det er et så stort problem.

Hvorfor bruker oppdrettere forverter?

Årsaken til at vi vil benytte oss av fórverter er å kunne ha et større utvalg av avlsdyr å arbeide med i vårt avlsprogram, men likevel ikke ha flere katter hjemme enn at vi kan ha tid til dem alle. For forverten er det en fin mulighet til å bli kjent med rasen, til å lære mer om avl og utstilling og ikke minst får dere et herlig familiemedlem i mange år fremover.

Hva innebærer det å være forvert

Enkelt forklart betaler dere katten gjennom en avtale om å ha noen kull eller parringer for eier/oppdretter av katten. Forverten får altså katten vederlagsfritt mot at jeg får ha to kull på en hunnkatt, evnt noen (min tre -fire) parringer på en hannkatt. I forvertsperioden er det jeg som formelt eier katten, men den bor hos dere og dere er dens familie og eiere i dens øyne.

Vi gjør en skriftlig avtale når vi setter ut katten på for. Forverten dekker alle utgifter med det daglige katteholdet. Det vil si ting som mat, sand, vaksiner, ormekurer osv. Vi dekker alle utgiftene til div. tester før avl, men forverten må være villig til å reise et stykke for å teste katten mot f.eks HCM. Noen ganger ønsker vi også å stille ut katten, det vil si at vi låner katten 2-3 helger i året for å dra på utstilling med den. Kullene blir født og vokser opp hos fórverten. Vi veileder og hjelper fórverten i forhold til kattehold, fødsel og ungenes oppvekst.

Er en forvertavtale noe for deg?

Kanskje du har tenkt litt på å få deg en hunnkatt for å få et kull med kattunger for at du eller barna dine skal få oppleve dette lille underet. Dessverre er det alt for mange som tar kull på sine katter uten å ha kunnskap om avl, stamtavler, tester og sykdommer. Dersom du velger å skaffe deg en forkatt kommer slipper du å tenke på dette. Noen oppdrettere har begynt som forvert for meg med den tryggheten det er å ha en erfaren oppdretter som kan gi råd og veiledning og som tar ansvaret i begynnelsen. Deretter har de valgt å gå over til å drive eget oppdrett. For noen som kunne tenke seg å ha et kull eller som vurderer å starte som oppdretter kan jeg anbefale å være forvert for en oppdretter først.

Hannkatt eller hunnkatt?

Å være forvert for en hannkatt er oftere raskere gjennomført for en hannkatt enn for en hunnkatt. En hannkatt blir ofte fertil når han er rundt året og vil da få besøk av sine damer etter at han har gjort noen tester og evnt en avlsgodkjenning dersom han trenger det. Dersom det er ønskelig eller nødvendig kan hannkatten reise til damene istedenfor at de kommer til ham. Bakdelen med å ha hannkatt er at de som voksne kan synge "vakre" serenader på nettene og noen kan urinmarkere. Da er det viktig å få gjennomført parringene fortest mulig, eventuelt kan jeg ta hjem hannkatten en periode for å få gjennomført noen parringer før han blir kastrert. Når han er kastrert vil han slutte med typisk hannkattoppførsel som "synging" og markering. En hunnkatt bør være minimum ett år før første parring. Hunnkatter synger også under løpetid og noen kan urinmarkere, men dette kan reguleres ved hjelp av p-piller. Dersom man er forvert for en hunnkatt har man ansvar for stell og sosialisering av kullet de 12 ukene de må bo hjemme med mammaen sin. Det er derfor litt mer jobb å være forvert for en hunnkatt.

Vi er opptatt av at en forvertavtale ikke bare skal være bra for oss som oppdrettere, men du som forvert må også føler at du har gjort en god deal. For mange oppdrettere er forverter til uvurderlig hjelp, så hvis du kunne tenke deg å ha en katt på fôr må du gjerne ta kontakt.

Vi har hatt hjelp av flere supre forverter gjennom årene og er evig takknemlig til dem alle. Jonatan på bildet til venstre er født og har vokst opp i et kjempefint forhjem hos Rachel i Narvik. Rachel har nå skaffet seg stamnavn å planlegger og begynne med oppdrett selv.